Projekt

Projekt – Foto Ex Tempore

Zajednica Talijana Novigrad objavljuje:
NATJEČAJ za sudjelovanje u manifestaciji

XIII. FOTO EX TEMPORE
Novigrad, 27.-30.09.2017.

Projekt je zamišljen kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta. Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu.

 Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme. Organizator se brine za mogućnost rada na računalima i printanje fotografija za izložbu. Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru tri svoje najuspješnije fotografije, koje će, trećeg dana njihova boravka kod nas, biti isprintane, izložene na panoima, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu će se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodijeliti nagrade.

 

Teme:
1. Istarsko selo – seosko gospodarstvo

2. Novigradski filmski kadar

 


 

Istarsko selo – seosko gospodarstvo

 

Istarsko selo, gotovo je u potpunosti izumrlo sa snažnim razvojem turizma u unutrašnjosti poluotoka. Vi ćete nam svojim kreativnim radovima pomoći da zadržimo uspomenu na selo, kakvo je u Istri postojalo. Imat ćete mogućnost doživjeti život na seoskim gospodarstvima, s kojima smo dogovorili mogućnost snimanja malih skupina fotografa.

 

Novigradski filmski kadar

 
Ovu temu smo pokrenuli u suradnji s Istarskom filmskom komisijom, a cilj joj je da se pohranjivanjem autorskih fotografija u arhivu i Novigrad, svojim atraktivnim motivima uvrsti među filmske destinacije.

Istarska filmska komisija, članica je europskih filmskih komisija. Glavni ciljevi organizacije su stvaranje mreže najaktivnijih europskih filmskih komisija, promoviranje i izmjenjivanje informacija među članovima, poticanje razvoja traženja lokacija i mogućnosti za snimanje te organizacija stručnih i edukativnih aktivnosti za članove. Uz sve navedeno European Film Commission Network radi na promociji aktivnosti javnih institucija, europske zajednice i filmske industrije općenito; vodi projekte financirane od strane EU-a, podržava filmsku industriju, organizira seminare i konferencije te analizira i ispunjava potrebe producenata filmova i TV drama.

 


 

Organizatori očekuju, kao i do sada, dobar odaziv autora na ovu prestižnu fotografsku manifestaciju!

Srdačno i do skorog viđenja!

Miranda Legović, inicijator, producent i organizator projekta
Organizator: Zajednica Talijana Novigrad
Suorganizator: Udruga Fotografa Istre
Pokrovitelji: Istarska Županija, Grad Novigrad – Cittanova, Unione Italiana, Turistička Zajednica Novigrad – Cittanova, Tršćansko narodno sveučilište.
Direktorica manifestacije: Miranda Legović