Projekt

Projekt – Foto Ex Tempore

Zajednica Talijana Novigrad objavljuje:
NATJEČAJ za sudjelovanje u manifestaciji

XIV. FOTO EX TEMPORE
Novigrad, 03. – 06.10.2018.

Projekt je zamišljen kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta. Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu.

 Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme. Organizator se brine za mogućnost rada na računalima i printanje fotografija za izložbu. Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru tri svoje najuspješnije fotografije, koje će, trećeg dana njihova boravka kod nas, biti isprintane, izložene na panoima, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu će se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodijeliti nagrade.

 

Teme:
1. Industrijska baština

2. Novigrađani

 


 

Industrijska baština


Industrija je tijekom 20. stoljeća na našim prostorima imala velik utjecaj, kako na živote tako i na sastav stanovništva, zbog brojnih ekonomskih migracija. Mnoga mjesta je preoblikovala, a poneka i stvarala. Sada u 21. stoljeću, svjedočimo propadanju većine industrijskih postrojenja, a iza njih ostaju opustošena zdanja, koja nas podsjećaju na ne tako davna vremena, u kojima su othranila generacije domicilnog stanovništva. Bez obzira na svoj avetinjski izgled, fotografima su to izuzetno zanimljivi motivi, a Istri vrijedna arhiva industrijske baštine. S obzirom da je najveća koncetracija takvih motiva na području Labina, Raše i okolice, gdje su takva zdanja služila rudarstvu, vodit ćemo vas na ta mjesta u lov za najboljim motivima industrijske ostavštine.

 

Novigrađani


Novigrad je u više navrata proglašen najuspješnijim, najsretnijim, najbogatijim gradom u Hrvatskoj. 
Ovom temom želimo naglasiti kako su ljudi, Novigrađani, upravo oni koji čine ovaj gradić tako uspješnim. Srdačnošću i zajedništvom čine pozitivnu atmosferu, koju često ističu naši gosti.

 


 

Organizatori očekuju, kao i do sada, dobar odaziv autora na ovu prestižnu fotografsku manifestaciju!

Srdačno i do skorog viđenja!

Miranda Legović, inicijator, producent i organizator projekta
Organizator: Zajednica Talijana Novigrad
Suorganizator: Udruga Fotografa Istre
Pokrovitelji: Istarska Županija, Grad Novigrad – Cittanova, Unione Italiana, Turistička Zajednica Novigrad – Cittanova, Tršćansko narodno sveučilište.
Direktorica manifestacije: Miranda Legović