Projekt

 

 

Projekt – Foto eX tempore 2015.

 

 

Zajednica Talijana Novigrad objavljuje:

natječaj za sudjelovanje u manifestaciji

XI. FOTO EX TEMPORE
Novigrad, 30.09.-03.10.2015.

Projekt je zamišljen kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta. Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Od ove godine manifestacija će se održavati početkom listopada. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu. Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme.

Organizator se brine za mogućnost rada na računalima i printanje fotografija za izložbu. Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru tri svoje najuspješnije fotografije, koje će, trećeg dana njihova boravka kod nas, biti isprintane, izložene na panoima na Velikom trgu, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu će se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodijeliti vrijedne nagrade.

Teme: – Grožnjan grad umjetnika – 50 godina
– Tradicionalne igre u Istri


Grožnjan grad umjetnika – 50 godina

 

CRW_7537

Grožnjan se nalazi u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, 25 km od Trsta (Italija). Smješten je 10 km od mora, na vrhu brežuljka iznad doline rijeke Mirne. Grožnjanština je dijelom brdovita a dijelom ravna, vrlo je plodna s nasadima maslina, vinove loze i voćaka. Na jugu završava na rijeci Mirni, gdje se nalazila luka Bastija; još je 1600. god rijeka Mirna bila plovna. Tako je Grožnjan bio lučki grad.
Grad je u prošlosti imao dvoja vrata s pokretnim mostom – ulazom, od kojih su jedna sačuvana na mjestu gdje završava cesta iz Ponte Portona koja se penje iz doline rijeke Mirne. Godine 1965. Grožnjan je proglašen GRADOM UMJETNIKA. Likovni umjetnici naseljavaju grad te ga ponovno oživljavaju. Članovi društava likovnih umjetnika organiziraju u napuštenim kućama likovnu koloniju koja se pretvara u mjesto boravka i rada mnogih autora. 1969. dolazi Muzička omladina, danas međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži. Grožnjan kao član Svjetske federacije muzičke omladine ima status svjetskog centra susreta mladih.
Danas Grožnjan živi intenzivnije nego u mnogim periodima svoje povijesti. Kulturne djelatnosti (izložbe u galerijama i Gradskoj galeriji Fonticus, Likovna kolonija, Ex tempore, Jazz festival, koncerti, tečajevi, gostovanja), sportske i zabavne nadopunjuju se poljoprivrednim, obrtničkim i proizvodnim djelatnostima. Sve to uz podršku Općinskog vijeća. Turistička i kulturna ponuda u Grožnjanu je svakodnevnica. Grad je povijesna osnova za intenzivan i zanimljiv život koji Grožnjan danas živi. Pored hrvatskog i talijanskog jezika koji su u službenoj uporabi, na ulicama Grožnjana čuju se i mnogi drugi svjetski jezici.

Više o povijesti Grožnjana možete pročitati OVDJE.

Tradicionalne igre u Istri

 

IMG_7461

Ova tema, osim fotogeničnih motiva, ima i ulogu očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Većina tih tradicionalnih igara (kartaške igre, boćanje, potezanje užeta, obaranje ruke…) bila je razonoda isključivo za mušku populaciju pa ćemo vođeni tim običajem uključiti starije Novigrađane kao statiste za fotografe. Izabrali smo igre koje su vizualno atraktivne, ubacivši i poneku žensku ili dječju igru, kako bismo postigli šarolikost.

Organizatori očekuju, kao i do sada, dobar odaziv autora na ovu prestižnu fotografsku manifestaciju!

Srdačno i do skorog viđenja!

Miranda Legović, inicijator, producent i organizator projekta
Organizator: Zajednica Talijana Novigrad
Suorganizator: Udruga Fotografa Istre
Pokrovitelji: Istarska županija, Grad Novigrad, Unione Italiana, Turistička Zajednica Novigrad, Tršćansko narodno sveučilište.
Direktorica manifestacije: Miranda Legović