Projekt

 

 

Projekt – Foto Ex Tempore 2016.

 

ZajednicaTalijana Novigrad objavljuje:
NATJEČAJ za sudjelovanje u manifestaciji

XII. FOTO EX TEMPORE
Novigrad, 29.09.-01.10.2016.

Projekt je zamišljen kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta. Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu.

 Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme. Organizator se brine za mogućnost rada na računalima i printanje fotografija za izložbu.

Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru tri svoje najuspješnije fotografije, koje će, trećeg dana njihova boravka kod nas, biti isprintane, izložene na panoima, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu će se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodijeliti nagrade.

Teme:
1. Istarska željeznica

2. Turistička umjetnička fotografija Novigrada

 


 

Istarska željeznica

Slika zaslona 2016-08-11 u 01.18.50

 

Ovom temom pridružujemo se proslavi 140. obljetnice istarske željeznice, ali ujedno i dugogodišnjem ukazivanju naše županije za potrebom modernizacije pruge. Izgradili smo brze ceste, avionski smo dobro povezani sa svijetom, ali smo zaboravili primjetiti da je Europa, kojoj i mi pripadamo, povezana i željeznicom.

Tako dok vlakovi u svijetu jure brzinama od 300 km na sat, kod nas još miriše na Austrougarsku. Vjerujem da će upravo ti motivi biti vrlo privlačni našim fotografima, jer u zapadnoj Europi takve motive mogu vidjeti samo u muzejima. Fotografi će u našoj organizaciji imati mogućnost pogleda i snimanja svih aspekata te željeznice, od vožnje vlakom do posjeta željezničkim stanicama.

 

Turistička umjetnička fotografija Novigrada

Slika zaslona 2016-08-11 u 01.19.08

 

Ovom temom u dogovoru s Turističkom Zajednicom Novigrad – Cittanova, postavljamo izazov našim učesnicima, jer je upravo u ovoj domeni tanka crta između komercijalne i umjetničke fotografije.


SELFIE

Kao posebnost ove godine ističemo predavanje i radionicu o selfie fotografijama.
Nikada u povijesti nije pristupačnost kamere i snimanje fotografija bilo dostupnije širokim masama nego danas, a sa time se i razvila kultura prezentiranja sebe kroz portret, ali taj portret se danas popularno naziva „Selfie“. Postoje razni oblici „Selfia“ ili „Sebiča“ kako to prevodimo na hrvatski. Mnoga sociološka i psihološka istraživanja upozoravaju na štetnost, te tvrde da izazivaju ovisnost i narcisizam. Mi bi voljeli ovom prilikom radionicom „Selfie“ fotografija ukazati na štetnosti i prednosti takve fotografije, te pozvati mlade da se druže sa fotografima i osmisle najhumorističniji i najkreativniji selfije kojim će se koristiti taj popularni trend u kreativno-edukativnom okruženju, a možda ponešto i naučiti o kvaliteti i načinima fotografiranja od iskusnih profesionalnih fotografa.
Radionica će uključivati kratko predavanje o selfie fotografijama, a zatim će fotografi s Novigrađanima krenuti u potragu za najhumorističnijim i najkreativnijim selfijem.

Organizatori očekuju, kao i do sada, dobar odaziv autora na ovu prestižnu fotografsku manifestaciju!

Srdačno i do skorog viđenja!

Miranda Legović, inicijator, producent I organizator projekta
Organizator: Zajednica Talijana Novigrad
Suorganizator: Udruga Fotografa Istre
Pokrovitelji: Istarska Županija, Grad Novigrad – Cittanova, Unione Italiana, Turistička Zajednica Novigrad – Cittanova, Tršćansko narodno sveučilište.
Direktorica manifestacije: Miranda Legović

Pin It on Pinterest

Share This